Τήνος
Η ιστορία της Τήνου είναι πλούσια και ξεκινά από την αρχαιότητα ακόμα. Λατρεύονταν ο Ποσειδώνας, θεωρούνταν κατοικία του Αίολου και καθαρτήριο όσων προετοιμάζονταν για ταξίδι στους Δελφούς.
Ήταν παραδοσιακός σύμμαχος των Αθηναίων, ενώ η Τηνιακή Τριήρης του Παναίτιου που προειδοποίησε τους Αθηναίους για την Μάχη της Σαλαμίνας, θεωρήθηκε λυτρωτική για την επιβίωση από τον Περσικό ζυγό.
Εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, μέχρι και τον μεσαίωνα οι κάτοικοί της ταλαιπωρήθηκαν από πολλούς κατακτητές. Για το σκοπό αυτό οι Βενετοί κατακτητές αξιοποίησαν τον απόκρημνο βράχο του Εξωμβούργου, δημιουργώντας έναν πύργο ο οποίος προστάτεψε το νησί μέχρι την Τουρκοκρατία. Η αρχιτεκτονική καθώς και αρκετά στοιχεία της Τήνου, είναι ιδιαίτερα επηρεασμένα από την διάρκεια της Ενετοκρατίας.
Εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι η Τήνος ήταν ίσως το τελευταίο μέρος της Ελληνικής επικράτειας που υπέκυψε στους Τούρκους, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες. Ακόμα και όταν κατακτήθηκε, οι όροι παραμονής των Τούρκων, δεν θύμιζαν σε τίποτα τους όρους υποτέλειας σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης, η Τήνος συνεισέφερε αρκετά στον αγώνα της επανάστασης. Οι Τήνιοι φιλικοί υπερβαίνουν τους δώδεκα, ενώ το νησί αποτέλεσε πολύτιμο καταφύγιο για άσυλο σε Έλληνες διωχθέντες και πρόσφυγες.
Στο τέλος του 1823 βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας που θεωρήθηκε το σημαντικότερο ιερό μήνυμα του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού, για το δίκαιο της επανάστασης.
Ο τορπιλισμός της Έλλης και η έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα, είναι ακόμα ένας σημαντικός σταθμός σε αυτό το νησί. Η Γερμανική κατοχή υπήρξε εξοντωτική για τους κάτοικους αυτού του νησιού που και πάλι αποτέλεσε ένα σημαντικό ορμητήριο για την απελευθέρωση.